27 Juli 2019 deel 2
Code rood in de duivensport maar ook in de tour de france
Door: Gert Jan Beute
Afgelopen week zagen we iets in de postduiven sport wat we liever niet zien, alle vluchten voor het weekend van 27 en 28 Juli werden afgelast. Eigenlijk zagen we het begin van de week al aankomen hè, de voorspelling was zo extreem dat we het ook wel wisten, het zou niet doorgaan. Natuurlijk hebben we dan voor en tegenstanders, er zijn liefhebbers die het niet extreem genoeg kan zijn. Ze pakken dan het klimaat in zuid Europa, Afrika of het midden oosten er bij, daar spelen ze ook met duiven.. Ja dat klopt, maar ten eerste zijn wij hun niet, en ten tweede in de heetste maanden van het jaar spelen ze niet( Midden Oosten). En kijk eens goed naar het aantal duiven wat daar de mand in gaat en wat er soms terug komt. Ik heb goede contacten met Hussain Hakeem uit Saoedi Arabië, ben er ook geweest… in december zaten we op het dak van zijn huis en verbranden we nog bijna levendig. En wanneer de vluchten er dan zijn in December , januari en februari zien ze vaak geen of bijna geen duiven terug. Ik heb vluchten meegemaakt dat fondspelers daar 120 tot 150 duiven inmanden voor een 1000 km vlucht, en na een week niks of èèn duif terug hadden. De mentaliteit daar is heel anders, ze maken zich er niet druk om. De duif die na enkele dagen wel weer kwam heeft het misschien niet eens helemaal zelf gedaan, die kan met een vrachtwagen of kameel zijn meegekomen. Het is natuurlijk niet altijd zo daar, de meeste vluchten en vooral in het begin van het seizoen verlopen redelijk, dan is na een dag het wel gesloten. Maar op de laatste vluchten door de woestijn gaat het heel vaak fout. Als men daar in het inkorf lokaal komt, kun je nog kiezen, twee inmand tafels, voor lange vluchten ga je naar de ene tafel en de verre vluchten de andere tafel. Door heel erg weinig verstand van voeding, het vaak ook niet kunnen krijgen van mooie mengelingen maar ook door de “geen idee cultuur” korven ze soms duiven in op de korte vlucht tafel die eigenlijk aan de andere zouden moeten en omgedraaid. 90% van de spelers aldaar hebben geen feeling voor afstand geschiktheid van duiven.
En kijk naar de eenhoksraces in de wereld, in sommige landen is alles of bijna alles weg na de laatste vlucht. Zou dat door de kwaliteit komen? , waarschijnlijk niet, de deelnemers zetten daar hun beste jongen op er moet flink betaald worden en dan speel je alleen de besten. Nee het komt hoofdzakelijk door het klimaat en de omstandigheden. Grote verliezen omdat het te warm is, te ver en vergeet niet: ze moeten los want de hele wereld is aanwezig. Vliegtuig geboekt, hotel er bij, flessen champagne vast laten aanrukken, en ja dan moeten de duiven los. En dan hebben ze vrij regelmatig zeer slechte vluchten. In de avond geen of enkele duiven door, komt er dan èèn dat springen de aanwezige melkers met hun hokverzorgers in het zwembad, geweldig resultaat, we hebben een Jantje door, 120 duiven ingezet soms, allemaal Jantjes natuurlijk, en dan komt er èèn door die avond of vroeg de andere dag, geweldig. Door de warmte vaak, het vakantie gevoel, de vrouw thuis gelaten is de drank naar het hoofd gestegen en zien ze niet alles zo zuiver meer, een Jantje is aangekomen. Rechtstreeks uit kleinzoon Jantje, JANTJE FOR EVER !!! en daar gaan ze, hup in het zwembad. Dat er honderden duiven er niet zijn is niet belangrijk, voor het feest en vooral de commercie is het geweldig dat er een Jantje is gearriveerd. En dan de andere dag, ongelofelijk toen er 20 duiven waren, zaten er wel drie Jantjes tussen, ongelofelijk wat een kweek kracht heeft Jantje. De andere 117 duiven, ook jantjes redden het niet, sommige komen nog aan maar de meesten sterven op het veld van eer. Ze waren niet sterk genoeg. Maar over die 117 Jantjes praten we niet meer, er zijn er drie bij de eerste 20, geweldig. Mannen met grote hoeden uit Texas willen ze maar al te graag voor hun speciale eenhoksrace stam.
Maar gelukkig hebben wij hier in Nederland gemiddeld andere normen en waarden en hebben we een bestuur of het nu van de club, rayon, afdeling of NPO is, wat samen met mensen die er voor geleerd hebben op klimaat, weer voorspelling, aantal duiven in de mand en of hok, of andere mensen met een hoog iq die advies geven aan de bestuurders. De bestuurders nemen die aanbevelingen mee in hun besluit. Maar anders dan op eenhoksraces, de liefhebbers hier willen hun duiven terug, de week erna willen ze er graag weer mee spelen, en willen ze graag dat ze eind van het jaar er nog zijn.
Dus dan kan het voorkomen dat een vlucht uitgesteld word tot de volgende dag, of soms korter is geworden qua afstand, soms iets aangepast qua richting( vlieglijn) ivm met de wind. Alles ten bate van de duiven, maar natuurlijk ook ten bate van de afdelingen…. Want als we alle duiven of veel kwijt raken zijn er de week erna veel minder duiven en kan het zijn dat het niet uit kan qua kosten. En als deling bestuur ergens gevoelig voor is, is het wel het aantal duiven van de volgende week en vooral de laatste vlucht nog steeds.
Wij als duiven coach hebben gelijk van alles te zeggen over het niet of wel loslaten van duiven. Meestal weten we er niks van en zeggen we maar wat. Ik lees teksten op facebook vooral van “liefhebbers”die geen goed woord over hebben voor het besluit. Waarom lossen ze niet? , Waarom hebben ze gelost, iedereen kon zien dat het niet kon, of soms zelfs: Los gooien die bende, ik heb toch teveel duiven. … tja.
En nu was het afgelopen weekend 27 en 28 juli dus zo dat er van hogerhand besloten is dat we geen vlucht met de jongen hebben en geen midfond vlucht. De duiven die op dinsdag al in de mand waren gezet voor Orange zijn wel gelost op vrijdag. Dat is ook heel wat anders vind ik, ten eerste zaten ze al in de mand, ten tweede houden de meeste fondspelers van zware omstandigheden en ten derde de duiven zijn gemiddeld taaier en beter bestand tegen dit soort weer omstandigheden. En nog een punt, zeker niet onbelangrijk, de gemiddelde marathon speler is van het rustige soort, ze wachten gewoon een dag of soms langer op hun duiven en staan niet gelijk op de achterste poten.
Maar de meeste duiven die dit weekend zouden gaan vliegen waren programma duiven, en enorm veel jonge duiven. Nog steeds onervaren jonge duiven, die natuurlijk wel ONZE TOEKOMST zijn. En het weer, de storingen op zaterdag, de warmte in de auto, het soms niet drinken van jongen liet het bestuur het besluit maken dat we niet spelen !.
Ik vind het een goed besluit. Misschien kwamen mijn duiven wel thuis, misschien zelfs op tijd, en waarschijnlijk had ik na een dag of twee ook alle jongen wel weer thuis gehad. Maar er zijn ook veel andere liefhebbers. Duiven niet geheel gezond, te weinig training, te weinig ervaring, te weinig kwaliteit, niet genoeg reserves etc. En voor veel liefhebbers en dus hun duiven was dit de beste oplossing. Stel iemand twijfelde nog, tja, ik wil eigenlijk niet spelen, ben al een paar kwijt, moet ook aanvulling hebben voor het volgende seizoen, ik wil eigenlijk niet spelen. Maar hij doet het wel, omdat er een vlucht is, en anders gaat het bekertje van de 4e kampioen midfond aangewezen in de club naar iemand anders, en dan heb ik het hele jaar voor niks gevlogen… Ten eerste vliegt de man niet, dat doen zijn duiven. De man zit met een flesje bier in de schaduw te wachten met zijn voeten in een emmer koud water( Wel een Beute bak dan natuurlijk). En voor niks gevlogen? Wat is nu belangrijker; uw duiven of het bekertje ( wat uw vrouw naar een paar maanden toch weg gooit).
Nee, ik vind het een goede keuze dat we deze week niet spelen. Ik ben persoonlijk een beetje in de war hoe nu verder( ik speel in afdeling 11), dus even goed kijken hoe we weer opstarten( vooral met de jongen). Voordeel van dit weekend niet spelen is dat er ook niks weg blijft, en dat de twijfelaars een week extra hadden om te herstellen.
Even een paar tips met deze temperaturen,
- Zorg voor enkele malen per dag vers en koud water, en het advies is steeds wat Vitamine C door te de elektrolyten kan best, Vitamine C word in de pluimvee wereld gebruikt voor en tijdens vervoer met hoge temperaturen
- Zorg dat het hok niet te droog is, hang een hygrometer op, en als die te laag staat, leg natte doeken in de onderste bakken en draai het bad gewoon om in het hok. Doge hokken zijn goed maar te droog is slecht, droge slijmvliezen zorgen voor mindere oriëntatie.
- Hou de late jongen goed in de gaten. Soms worden ze nog bijgezet bij ouderen of blijven te lang lopen in de kweek volière waardoor het te vol word en de laatjes vatbaar zijn voor o.a Herpes difterie ( gele aanslag met brokken in de keel en zwaar ademen) En vergeet ze niet te enten.
- Hou bij de oude duiven en of de jongen waarmee u speelt de luchtwegen goed in de gaten. Druppel ze regelmatig in de ogen( moet gelijk wegzakken), en geef eens iets twee of drie dagen door het water of over het voer tegen problemen met de luchtwegen. Wat veel gebruikt word bij top hokken is een mix van Ornithise speciaal met Belga Tai van de Weerd of een orni mix van een andere goede duiven dokter. En wat ook regelmatig gebruikt word door bekende spelers is een Injectie tegen deze luchtweg problemen. Maar wees voorzichtig met medicatie, soms breng het je van matig spelen in eens naar goed spelen, maar met teveel gebruik van matig spelen naar slecht spelen. Hier in Wilhelminaoord gaven we vroeger alles wat er was aan medicatie, in 2010 gestopt, nu weinig, zeer weinig medicatie maar wel de beste producten op natuurlijke basis, en iedere twee weken onderzoek bij de duiven dokter. Als hij iets vind begin ik gelijk met kuren , ik ben voor medicatie gebruik maar wel als het moet, niet meer zo maar vaste schema,s
De tour stopt nooit, de tour stopt voor niemand, was altijd het gezegde, maar u zag het op vrijdag de 26e Juli, de rit werd stil gelegd. En ze gingen met de auto naar hun hotel. En onze duiven? Hoe wil je die tijdens de vlucht stil leggen? En met de auto naar huis brengen? Moeilijk lijkt me en daarom zijn er mensen die zeggen, in samenspraak met IWB en WOWD hebben we besloten alle vluchten af te lassen. Respect dus( en volgende week nog duiven om te spelen)
Tot de volgende keer
ps, u leest vast wel eens de columns van A.S. , van de week maakte hij wederom een fout, het ging over hokken, warmte en beschermen tegen warmte, de letters GJB trekken lezers, ik weet het, maar om dan hokken die niet van mij zijn, en een methode die niet van mij is te gebruiken met die aandacht trekkende letters GJB , kan natuurlijk niet. In de wandelgangen zeggen ze dan, ach hij word ouder, is wat zuur, en vergist zich wel eens, laat hem toch. Ik laat hem ook bijna altijd, maar soms denk ik wel eens, ben ik nu zo slim of is hij nu zo dom? Nu even opletten de komende weken, de letters GJB of een andere “term” gaat hij vast gebruiken, en begint dan over ervaring, leraar geweest, het verschil tussen het zuiden en het noorden, mijn jip en janneke taal en dat het wel een goede jongen is… er komt altijd een tikkie terug , zeggen van een foutje gemaakt, met hok en systeem zegt hij niet… Dan ben je niet meer feilloos 🙂
Kijk eens op mijn site www.beute-duivenproducten.nl