De kalender geeft inmiddels weer eind juni aan en de voorbereidingen op het jonge duivenseizoen zijn in volle gang. In enkele afdelingen is men inmiddels al gestart met de wedvluchten voor de jonge garde met wisselend verloop. Met de start van het jonge duivenseizoen kennen we de laatste decennia ook meteen de start van het pokkenseizoen. Waarom de (grote) uitbraken juist in deze tijd de kop opsteken zal ik u uitleggen:
Ten eerste is het zo dat door de stabiel warmere lucht die we in deze tijd van het jaar hebben het aantal muggen in juni explosief stijgt. Indien u aan stilstaand water woonachtig bent zult u er alles van weten! In de schemer zijn vaak grote ‘dansende’ zwermen muggen te zien boven de begroeiing rondom stilstaand water. Het pokkenvirus waarmee onze duiven ieder jaar weer opnieuw besmet worden overwintert in het kleine aantal muggen dat vaak in de bebouwing de winter weet te overleven.
Een tweede oorzaak is het feit dat in deze periode onze jongen vaak voor het eerst in contact komen met de duiven van collega duivencoaches. Omdat het pokkenvirus een incubatietijd heeft van een aantal dagen kan het zijn dat sommige duiven al besmet zijn met het virus en toch ingekorfd worden. Uiterlijk is er dan niets aan de duiven te zien, maar ondertussen besmetten zij al wel andere duiven.
Wat kan u als liefhebber doen om uw duiven zo goed mogelijk te beschermen? Het belangrijkste is uiteraard om uw duiven tijdig te laten vaccineren tegen dit virus. Er bestaan nogal wat misverstanden over het enten tegen pokken. Zo wordt vaak gedacht dat wanneer een duif als jong eenmalig gevaccineerd is tegen pokken deze de rest van zijn leven beschermd is tegen het pokkenvirus. Helaas is dit niet waar en dient u voor een optimale bescherming de duiven jaarlijks te vaccineren.
Een ander misverstand rondom de pokkenvaccinatie is dat deze altijd garandeert dat alle duiven 100% beschermd zijn. Helaas is het zo dat heden ten dage geen betere vaccins meer op de markt zijn dan die wij op dit moment gebruiken. Deze beschermt voor 90%, d.w.z. wanneer U 100 duiven laat vaccineren er nog 10 duiven gevoelig blijven. U kunt echter een betere bescherming van uw duiven bereiken door de duiven voor een tweede maal te vaccineren (dit geldt overigens voor alle vaccins).
Waar wij tenslotte als dierenarts ook vaak vragen over krijgen is het feit dat recent gevaccineerde duiven pokken zouden veroorzaken bij duiven die niet gevaccineerd zijn van andere liefhebbers. Wanneer duiven het vaccin geinjecteerd hebben gekregen is het NIET mogelijk dat deze duiven andere duiven besmetten. Wanneer de duiven met het welbekende ‘kwastje’ geënt zijn en de recent opgesmeerde entstof komt in contact met een wondje aan de snavel of het ooglid (denk aan vechten in de mand) ontstaan er zogenaamde ‘entpokken’ wat uiterlijk ook lijkt op pokken. Dit zijn vaak kleinere pokjes en het blijft ook meestal bij 1 of 2 pokjes aan de buitenzijde van het ooglid of de snavel.
Wat kunt U doen bij duiven die al pokken hebben? Het beste is de besmette duiven apart te zetten en zolang de duiven nog goed kunnen eten en drinken deze met rust te laten. Eventueel kunt u bij een gespecialiseerde dierenarts preparaten verkrijgen die het verdrogen van de pokken versnelt.
Allen succes gewenst met de jonge garde,
Stephan Göbel (dierenarts voor duiven)