Door: Patrick Noorman
In een prachtige volksbuurt van Roosendaal had ik een afspraak met de zeer sympathieke John van Dongen. Mensen die de uitslagen goed in de gaten houden, weten dat dit al tientallen jaren de te kloppen man is. Zelf is hij erg bescheiden en grootspraak zullen we bij hem niet snel tegenkomen. Uiteraard is hij apetrots op zijn Olympic Dylan. Het is mooi dat de ‘gewone’ man nog zulke successen mag vieren. John bedrijft de duivensport op een modale manier. Veel toppers zijn verkregen op een bon, door een ruil of gegund door zijn vrienden Toon Oomen, John Rockx en Manfred Ardon. Vriendschap en samen de duivensport beleven, betekent alles voor John. Tekenend voor John, is dat de telefoon roodgloeiend stond voor jongen uit Olympic Dylan, maar dat zijn vriend Manfred Ardon eerst 2 eieren kreeg. Afspraak is afspraak bij John. Geld moet nooit bepalend worden in de duivensport.
Zoals eerder benoemd, wordt bij John de duivensport op een modale manier bedreven. Gigantische bedragen worden er niet gespendeerd aan duiven. Als een speler, met voorkeur aan de westkant, harder speelt dan John, durft hij het wel aan om daar een bonnetje van te kopen. O.a J.Hendrikx Halsteren ( hier haalde John op eitjes “ Max “ 1e NPO La Souterraine ) en ook bij A v Loon Halsteren zijn er bijgehaald. Zijn wonderduif ‘Gertje’ is een schitterend voorbeeld van een bonnetje kopen ( bon van Gert v/d Boogaard Rijen ).
Olympic Dylan is een andere witte raaf om het hok Van Dongen. Deze fantastische doffer speelde in 2018 twee keer teletekst en wist zich enorm te presenteren op de dagfond.
Ook het zusje ( nestligger) van Olympic Dylan “ Shanya “ de 617 is een witte raaf. Zij werd als jong al 1e Asduif RCC , als jaarling 2e Asduif RCC en tevens 1e duifkampioen navluchten RCC.
De vader van Olympic Dylan was zelf een geweldige vlieger. In het samenspel speelde deze doffer 4 keer bij de eerste 4. Helaas werd hij verspeeld op Creil.
De opa van Olympic Dylan werd bij Nico-Jan Koenders verkregen voor een vriendenprijs. John had een seizoen lang veel contact over het voersysteem en in het najaar werden er wat ingeteelde duiven gehaald.
De oma van Olympic Dylan werd moeder van 3 keer een samenspelwinnaar en komt zelf uit ‘Het Wonder’ van M.C. van Gastel keer een geweldige duivin van C. Maas uit zijn 8e nationaal duifkampioen midfond de ‘800.
De moeder van Olympic Dylan was als jonge duif zijn beste dat jaar. Hiernaar niet meer gespeeld, de nestmaat van deze duif schonk John aan C.Maas die er een 1e RCC Orleans mee speelde als jaarling.
Systeem
John speelt alle programmavluchten, maar wil vooral uithalen op de dagfond. Hier is zijn systeem op afgesteld en als het dan lukt, geeft dit erg veel voldoening.
De duiven worden in januari ( volle maan ) gekoppeld, brengen jongen groot en worden hierna op weduwschap gezet. De duiven worden niet meer herkoppeld.
John heeft de doffers op zitblokken voor het broedhok zitten. In het begin wil hij de duiven zo rustig mogelijk houden. Ze trainen eenmaal per dag en mogen nog niet in hun broedhok. De duiven krijgen voor de vlucht geen duivin te zien. Als de doffers thuiskomen, zit er altijd een duivin op hun te wachten. De duivinnen vinden altijd hun doffer thuis.
De broedhokken hebben kantelrekken en zo probeert John de duiven heel het jaar een beetje te prikkelen. Nooit alle troeven tegelijk en geen jaar is hetzelfde. De duiven geven zelf aan wat ze nodig hebben. De duiven hebben de volgende variaties in een seizoen: op een blokje voor het broedhok, op een randje in het broedhok, op een randje in het broedhoek met de schuif open, het kantelrek helemaal omhoog zodat ze het hele broedhok hebben en er kan nog wat gespeeld worden met broedschalen wel/niet. John wil ook weleens wat tabaksstelen in het hok gooien, een plankje of een schapje ophangen. Motiveren is zeker belangrijk, al zie je dat de toppers de toppers blijven en de slechten de slechten.
De oude duiven worden tegelijk met de jonge duiven verduisterd. 14 uur zitten de doffers en duivinnen in het schemerdonker. 4 weken voor de eerste dagfondvlucht wordt de verduistering opgeheven. Als de duiven gezond zijn, de weersomstandigheden meezitten en er geen andere gekke dingen opduiken, breekt de vorm dan meestal echt door. Op advies van andere spelers heeft hij het weleens een jaar overgeslagen, maar John had het gevoel dat hij de vorm naar de dagfond veel minder kon sturen en het ook veel minder hevig was.
Rond mei, als het wat warmer en wat langer licht wordt buiten, worden de trainingen opgevoerd naar tweemaal per dag. Duiven die gezond zijn, trainen makkelijk en goed.
Als de duiven wat inzakken qua prestaties, wordt er begonnen met bijlichten. Dit wordt gedaan van 5:30 uur ’s morgens tot 22:30 avonds. John heeft verschillende soorten licht geprobeerd, maar echt verschil is hier niet in te zien. Wel denkt John dat het bij de jonge duiven belangrijk is om er een kapje voor te maken. Het directe licht zorgt toch voor irritatie bij de jonge duiven.
Voeding
John heeft erg veel gehad aan de tips van Nico-Jan Koenders en Co Verbree. De duiven krijgen tot 300 km een mix van Gerry Plus en Subliem vlieg van Versele Laga. Dit wordt precies 50/50 gemengd. De duiven worden ’s morgens gretig gehouden en ’ s avonds krijgen de duiven voer, totdat er een paar gaan drinken.
Vanaf de midfond verandert er iets. De duiven worden nu in hun bakken gevoerd en krijgen weer een 50/50 mengeling, maar dan van Subliem vlieg en Energy Plus van Versele Laga. Er wordt niet meer op de grond gevoerd, maar de duiven krijgen ’s morgens en ’s avonds twee lepels toegediend in bakjes. Hier mogen de duiven een kwartier van eten en dan wordt alles weggenomen.
Met Co Verbree heeft John leuk contact. John vindt het heerlijk om over de duiven met hem te praten, na te denken over de sport en informatie uit te wisselen. Hij schuwt het ook niet om contact op te nemen, als hij iets wil weten van iemand. Door Co heeft hij ook zijn snoepmengeling verreikt, wat de duiven na ongeveer 4 vluchten iedere dag krijgen.
4 delen snoep
1 deel hennep
1 deel tovo
1 deel Nutripower
Bij de midfond en dagfond krijgen de duiven tussen de middag de volgende mengeling:
40% gemalen pinda’s
40% gemalen kaas (jong belegen)
20% hennep
De laatste dag krijgen de duiven geen kaas meer.
Op deze manier worden de duiven voorzien van voldoende vetten. Dit is nodig als je een heel seizoen hard wilt spelen, zeker op de midfond/dagfond.
Bijproducten
LTW is een kruidendrank van Gert-Jan Beute en dit staat regelmatig op het menu in Roosendaal. Verder is John erg tevreden over biergist, sedochol, naturaline, knoflook en de producten van Fernand Mariën.
Medisch
De medische begeleiding is in handen van Fernand Mariën. De melkers die deze duivenarts kennen, weten dat je hier niet zomaar met een potje medicijnen naar huis gaat. Bij John krijgen de duiven echt zelden iets en de prestaties zijn alleen maar beter geworden. De duiven krijgen de verplichte entingen en verder verdwijnen alle duiven die niet gezond kunnen blijven.
Hok
Het hok van John staat op het zuiden, maar de situatie is wel wat veranderd. De buurman is helaas overleden en zijn duivenhok is verwijderd. Hierdoor heeft de wind vrij spel op het hok van John. Velen zullen hem voor gek verklaren, maar hij heeft de verluchting op het hok helemaal aangepast. Het plafond is eruit gehaald en tot aan de nok is het afgetimmerd met hout. De nok kan hij ook afsluiten met een plank. Nu voelt John geen wind meer door het hok waaien, het is toch luchtig en voor zijn gevoel zitten de duiven ook mooier. Tot nu toe lijkt de verandering een positief effect gehad te hebben, maar de uitslagen mogen het straks gaan uitwijzen.
Op het hok hangen ATX-platen, maar die worden alleen gebruikt bij thuiskomst van een natte/koude vlucht. In het begin heeft John de platen intensief gebruikt. Hij werd toen ook vitesse kampioen, maar daarna zakte het in. Omdat de piek op de dagfond ligt, wordt er niet meer verwarmd in het voorjaar.
Stamopbouw
John is niet echt een persoon om een heel eigen stam op te bouwen. Hij ruilt regelmatig duiven of krijgt wat van vrienden (John Rockx, Toon Oomen) en zet dit direct tegen zijn besten. Duiven die het erg goed doen in Roosendaal komen van o.a. de volgende liefhebbers:
John Rockx
Toon Oomen
Manfred Ardon
John Hendrikx
C. Maas
N.J. Koenders
Gert van den Boogaard
3 musketiers
Duivensport is een geweldige hobby en John kan er uren over praten. Ieder jaar regelt hij wel een leuke ‘excursie’ naar een ( top )duivenmelker. Dit zien John, John en Toon als een absolute meerwaarde in de sport. De geluiden worden steeds negatiever, maar de sport maak je samen. Je kunt er samen zoveel plezier uit halen. Dat duivensport alleen nog maar voor de rijke man is, hoeft ook niet zo te zijn. Ieder jaar ruilen de mannen uit de allerbeste duiven met elkaar en hier zijn zij allemaal al zeer succesvol mee geweest.
Wereldvrouw Debby
Debby is in deze reportage wat onderbelicht. Debby is ook een goede duivenmelkster. Alles wat John kan, kan Debby ook. Grappig verhaal is, dat er ooit een duivenliefhebber belde om wat tips. John was nog niet thuis uit zijn werk en Debby had de man van antwoord voorzien. Debby had dit verder niet tegen John verteld en later die week sprak John diezelfde duivenliefhebber. De duivenliefhebber stelde de vraag en John gaf exact dezelfde antwoorden. Debby is gastvrij, vriendelijke vrouw en helpt iedereen waar nodig. John kan altijd op haar terugvallen. Een poos geleden ging het niet goed met Debby, maar gelukkig is dit overwonnen en lijkt het nu weer goed te gaan. Samen naar Polen is dan ook iets waar enorm naar wordt uitgekeken. Namens het NPO feliciteer ik John en Debby en wens ik jullie gigantisch veel plezier samen in Polen! Www.johnvandongenduiven.nl